Followers Tersayang

Rabu, 17 November 2010

ADA SASARAN, TETAPI PUNYA PILIHAN LAIN?

Salam semua,

Rasanya dah lama saya tidak menulis apa-apa di blog saya. Entah2 tiada siapa pun yang mengunjunginya, al-maklumlah, saya bukan blogger popular diluar sana. Hari ni merupakan 10 Zulhijjah dan seperti yang kita tahu, hari ini merupakan HARI RAYA AIDIL ADHA/ KORBAN. Mungkin bagi kita, hari ini hanya untuk meraikan mereka yang bergelar haji atau hajjah, itu pemikiran saya semasa kecil. Tetapi, sebenarnya, hari ini mengajar kita tentang betapa tingginya erti pengorbanan. Umpamanya saya sendiri, saya berusaha mengejar cita-cita menjadi seorang CIKGU, meskipun beberapa kali ditolak oleh maktab, saya mencuba pelbagai cara bagi menjadi seorang cikgu, saya mengisi borang universiti dan akhirnya berjaya memasuki sebuah Fakulti yang mungkin menjadi jambatan buat saya meraih cita-cita tersebut. Namun demikian, tiga tahun berlalu sekelip mata, saya mulai mencintai Fakulti itu dan teragak-agak untuk menggapai cita-cita saya. Apapun yang berlaku, membuatkan saya sedar, impian harus dikejar, takdir saya memasuki fakulti ini mungkin sebagai pengalaman atau percubaan bagi saya untuk menggapai impian kita. Who knows..GOD have their plan for us. Saya berharap sangat selepas ni dapat menyambung pengajian yang menawarkan pendidikan. Saya tidak mahu lagi menoleh ke belakang, kerana masa adalah suntuk. Mulai sekarang pun saya berusaha untuk memilih universiti yang perlu saya masuki. Saya berharap, ianya adalah pilihan yang terbaik. Fakulti T.E.K.A, saya sangat mencintai kamu, namun kamu bukanlah destinasi sebenar saya...apapun, kamu mengajar saya pelbagai erti dalam kehidupan, pahit maung saya bersama kamu, susah, senang. Di sini, saya belajar bersama kamu, menitihkan keringat saya, dan berusaha menjadi antara yang terbaik. Mengajar saya menjadi insan cemerlang dan berkepimpinan. Menemukan saya dengan insan-insan hebat yang bergelar sahabat sejati, yang kekal dalam ingatan hingga saya mati. Saya bangga bersama kamu selama ini, kamu tidak mungkin akan saya lupakan kerana kamu sentiasa ada dalam hati saya buat selama-lamanya. PROUD TO BE ONE OF T.E.K.A STUDENT!!

Ahad, 19 September 2010

Salam Aidilfitri, Maaf Zahir & Batin.

Salam Semua...

Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir & Batin. Sekarang ni aku tengah terkandas di Terminal 2 Kota Kinabalu...memang macam Rimpa dalam novel form 5 tu...hmm....hari ni banyak halangan untuk balik semula ke tempat pengajianku, UiTM Puncak Perdana Shah Alam. Mula-mula tadi masa nak g airport ada kayu balak terjatuh atas jalanraya, ambil masa 1 jam juga nak tunggu jentera-jentera alihkan kayu balak yang besar tu....lepas tu aku bergegas ke airport...memang masa tu dah jam 5.30 petang, punyalah aku panik sebab flight berlepas jam 6 petang. Sampai kaunter terus check in, then masuk ke tempat boarding, tiba-tiba kastam tu cakap flight kamu delay sampai jam 12.30 pagi....terkejut pun ada....tak sabar rasanya nak balik Puncak walaupun ada tugasan besar menunggu, apa yang penting aku perlu meyakinkan diri aku & orang lain, bahawa kami boleh melakukannya. Tiada yang mustahil jika seseorang itu sentiasa berdoa & bertawakal kepada Allah S.W.T....

Rabu, 2 Jun 2010

HANYA 2 KOPITIAM HALAL DI MALAYSIA!!!

Pernahkah anda makan di cafe kopitiam yang tumbuh bagai cendawan pada hari ini?. Kalau 2-3 tahun dahulu sibuk dengan cafe berkonsepkan Bistro tetapi sekarang pula trend cafe berkonsepkan kopitiam.Antara yang top Old Town Kopitiam, Jonker Walk Kopitiam, Bangi Kopitiam, Uncle John kopitiam, PapaRich Kopitiam, Pak Hailam Kopitiam dan banyak lagi yang mungkin teman-teman pun boleh tolong tambahkan dalam ruangan komen.Bila kita menjenguk ke dalam kopitiam ini sudah pasti kita akan melihat berbagai bangsa dan agama yang sedang enak menjamu selera termasuklah umat Islam. Hampir semua kopitiam ini mempamerkan logo HALAL untuk menarik perhatia pelanggan Islam. Majoriti daripada kopitiam ini juga menggunakan staff Islam.

Sungguh memeranjatkan berdasarkan rekod Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) hanya ada 2 kopitiam sahaja yang memperolehi SIJIL HALAL daripada JAKIM iaitu PAK HAILAM KOPITIAM dan JONKER WALK KOPITIAM.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom menasihatkan umat Islam agar tidak keliru dengan logo halal yang dipamerkan di kopitiam. Beliau juga menasihati umat Islam mengelakkan diri daripada menjamu selera di premis yang tidak ada sijil halal JAKIM. Menurut website JAKIM, sijil halal untuk BB Hailam Chicken Rice, Bukit Bintang telah ditarik balik. Untuk maklumat lanjut sila lawat HalalJakim. Adakah dikalangan ANDA yang sudah termakan di kopitiam yang tidak mendapat sijil halal daripada JAKIM?

Jika ragu-ragu tentang kehalalan produk sesuatu syarikat, boleh cuba semak dengan telefon bimbit anda: Taip HALAL SEMAK [No. ROC] & SMS ke 15888. Maklumat lanjut, sila layari http://www.mysms.gov.my.

Isnin, 31 Mei 2010

Filem 2 Alam???

Selaku pelajar filem, saya menerima baik buruk sesebuah filem. Filem 2 Alam menarik perhatian saya. Kebetulan, pada semestar hadapan saya mempunyai subjek Diploma Report which is saya dikehendaki memilih sebuah filem untuk di kaji, atas ciri-ciri unik filem 2 Alam, saya memutuskan untuk memilih filem ini. Namun demikian, pelbagai spekulasi mengenai filem ini yang kurang enak didengar di dalam industri kita. Ya, siapa saja boleh buat filem, tapi masalahnya, berkualitikah filem tersebut?? Boleh box office ke?? Boleh untung?? Boleh dapat balik modal, atau sekadar penghias ataupun sampah semata-mata?? Inilah antara persoalan-persoalan yang timbul apabila saya melayari blog-blog hiburan dan media elektronik. Mungkin soalan-soalan tersebut terlalu melampau tetapi adakah penerbitnya menjalankan kajian terhadap industri filem negara kita?? Ya, mungkin, atas box office filem-filem Melayu lain. Terbaru, isu filem 2 Alam tidak dapat ditayangkan pada hari sepatutnya ia ditayangkan kerana belum membuat tapisan kepada Lembaga Penapisan Filem (LPF). Bagi saya, walau apapun spekulasi, biarkanlah filem tersebut bercerita sendiri tentang keunikannya.

"Kata David Teo, sebelum filemnya ditayangkan kepada umum, dia bukan saja perlu mendapatkan kelulusan LPF malah persefahaman antara pemamer (pemilik panggung), Perbadanan Kemajuan Filem asional (FINAS) dan Penerbit Filem Malaysia (PFM)."
“Ini membabitkan satu industri, bukan boleh ikut suka hati saja. Sebagai orang baru, seseorang itu kena perlu menghormati semangat persefahaman ini kerana semua kita memerlukan satu sama lain” katanya lagi.

P/S-Saya mungkin akan mempertimbangkan kembali untuk menjadikan filem 2 Alam menjadi kajian Diploma Report ini. Tapi tengoklah dulu, kalau cerita dan mesejnya gempak, mungkin saya akan ambil.



Rozita Che Wan "Saya Bukan Sengaja"

“Saya mohon maaf di atas ketelanjuran saya berpakaian pada malam itu,” kata pelakon jelita, Rozita Che Wan, mengulas kontroversi yang mencetus perdebatan dalam laman blog hiburan serta ruangan gosip di media cetak. Justeru, dia berharap tidak perlulah semua pihak memperbesar atau mensensasikan isu terbabit.
“Saya tak nak komen banyak-banyak mengenainya,” katanya dalam kenyataan melalui SMS kepada Metro Ahad ketika diminta mengulas isu skirt pendek yang dipakainya ketika menghadiri Konsert Akhir Akademi Fantasia Kelapan (AF8). Menurutnya, dia juga bukan sengaja mahu menunjukkan pakaiannya pada malam itu, apatah lagi untuk dirakamkan gambarnya untuk tontonan umum, terutama di Internet. “Ketika jurugambar nak ambil gambar saya malam tu, saya dah tanya, nampak peha tak? Dia jawab close-up saja...tak sangka pula jadi macam ini, apapun saya minta maaf di atas ketelanjuran saya berpakaian.

Penyataan-Penyataan di atas jelas menunjukkan wartawan hiburan hari ini terlalu kemaruk untuk mencari bahan berita. Rozita Che Wan dah tanya kot dekat wartawan tu, yang wartawan tu nak amik gak gambar penuh tu buat apa??? Nak aibkan orang?? Dah tu, bukan satu akhbar, semua akhbar yang siarkan...melampau betul. Bukanlah MEMBELA sesiapa tetapi hormatilah orang lain. Hormatilah etika kewartawanan yang ada. Kalau setakat skirt pendek tu, ramai lagi yang seksi malam tu. Tapi kenapa Rozita Che Wan??? Yang lain tu seksi jugak. Harap-haraplah akak Rozita Che Wan bersabar. Orang cantik memang selalu di cari kelemahannya, di harap lain kali akak Rozita berhati-hati, wartawan masa kini bukan boleh percaya sangat. Dia kata A, tapi sebenarnya A, B, C, D, E, F, G........asam garam dunia hiburan. Di harap akak Rozita tabah menghadapinya, lagipun kak Rozita dah bersara. Kita selaku insan biasa, janganlah setakat orang tu pi umrah then terus kita nak nilai seseorang tu jadi terlalu berubah..ramai lagi yang pergi umrah beratus-ratus kali tapi perangai tak berubah-ubah pun....

Selasa, 25 Mei 2010

FILEM MELAYU : LAGENDA BUDAK SETAN

video

SINOPSIS

Kasyah bersama rakan sekumpulannya, Sapi, Man dan Cin Cai merupakan pelajar nakal yang sering membuat onar dan terkenal kerana sering dikenakan tindakan disiplin. Mereka juga melabelkan kumpulan mereka sebagai anti perempuan. Namun, sikap dan kenakalan Kasyah berubah dengan kemunculan pelajar baru, Ayu. Ayu telah benar – benar menambat hati dan perasaan Kasyah, membuat dia jatuh cinta. Ayu mencabar Kasyah untuk berubah dan sebagai syarat untuk dia menerima Kasyah. Episod baru hidup Kasyah pun bermula.
Tiba masanya Kasyah perlu melakukan tugasan kajian tesisnya ke pedalaman. Kasyah berpisah sementara dengan Ayu. Azmi yang pernah mengecewakan Ayu, kini muncul kembali menagih cinta dari Ayu. Azmi hampa bilamana Ayu menolak permintaannya itu. Melalui ibu Ayu, Mak Leha, Azmi merencanakan sesuatu untuk membolehkannya bernikah dengan Ayu. Melalui perancangan Azmi, Mak Leha berpura sakit jantung dan tidak boleh kerisauan. Ayu yang serba salah terpaksa menerima Azmi dalam hidupnya, kerana bimbangkan keadaan ibunya. Ayu berkahwin dengan Azmi. Kasyah kecewa. Kebahagian yang diharapkan tidak menjelma.
Azmi kembali kepada tabiat lamanya yang pemabuk, panas baran, kaki perempuan dan sering membelasah Ayu. Suatu malam, mereka berdua bergaduh besar. Ayu yang dipukul bertindak melarikan diri dengan kereta. Ketika memandu dalam keadaan trauma dan emosi, Ayu hilang kawalan lalu kemalangan. Ayu cedera parah. Mukanya hancur. Azmi menuntut maaf tapi Ayu sebaliknya menuntu cerai dan minta wajah yang baru. Episod baru hidup Ayu pun bermula. Ayu yang kini berwajah baru tampil sebagai Emilia. Ayu ingin memulakan hidup baru dan melupakan episod dukanya.
Ayu/Emilia, menubuhkan syarikat melalui wang simpanan dan pampas an dari Azmi. Melalui kawannya, Suzana, Kasyah dijejaki dan dipelawa untuk bekerja dengan syarikat Emilia. Kasyah yang pada mulanya tidak menyangka apa – apa, mula mengesyaki sesuatu setelah baru bekerja. Melalui Suzana juga Kasyah mengetahui segalanya tentang Ayu/Emilia. Hubungan mereka kembali bertaut. Azmi yang sakit hati cuba mengagalkan hubungan itu kembali. Azmi sekali lagi meminta bantuan Mak Leha untuk memujuk Ayu/Emilia. Semasa di rumah Emilia, Azmi telah memukul Emilia dihadapan Mak Leha sehingga milia terjatuh dan tidak sedarkan diri. Emilia cedera parah di kepala dan hilang ingatan. Berbagai cara dilakukan oleh Kasyah dan Mak Leha untuk memulihakn ingatan namun belum berhasil. Emilia yang senakin pulih, akhirnya mengahwini Kasyah. Kebahagian yang diharapkan Kasyah tidak kekal lama. Ayu/Emilia meninggal dunia ketika melahirkan anak.
Barisan pelakon filem terdiri dari Farid Kamil sebagai Kasyah, Lisa Surihani sebagai Ayu, Que Haidar sebagai Azmi, Raja Farah sebagai Suzana, Fazura sebagai Kate Pelakon Pembantu dan Sheila Mambo sebagai Mak Leha.
Trailer yang menarik, lagu tema dan soundtrack juga boleh tahan, mungkin ramai yang mencari untuk download mp3 lagu tersebut. Filem ini dijadualkan akan di tayangkan di pawagam negara mulai 3 Jun 2010.

LIRIK LAGU ADIRA AF8 - KU ADA KAMU

LIRIK LAGU KU ADA KAMU – ADIRA AF8

video
Di kala ku kehilangan
Di dalam kegelapan
Kau suluhkan sinar petunjuk
Di kala ku kesedihan
Kau ukirkan senyuman
Dengan penuh sabar memujuk
Engkau menyambut tiap kali aku terjatuh
Andai hari esok langit akan runtuh
Tabahlah menjunjung bersamaku
Andai hari esok dunia gelora
Takkan ku gemuruh selagi ku ada kamu
Di kala aku tak pasti
Kau tampil dengan berani
Membimbing agar lebih yakin
Dan bila hidup penuh soalan
Kau berikan jawapan
Melengkap semua kekurangan
Engkau menyambut tiap kali aku terjatuh
Andai hari esok langit akan runtuh
Tabahlah menjunjung bersamaku
Andai hari esok dunia gelora
Takkan ku gemuruh selagi ku ada kamu
Tidak mungkin diri ini mampu hidup tanpa doronganmu
Andai hari esok langit akan runtuh
Tabahlah menjunjung bersamaku
Andai hari esok dunia gelora
Takkan ku gemuruh selagi ku ada kamu

Ahad, 23 Mei 2010

CERITA PRAKTIKAL

Salam semua, nak cerita pasal praktikal ni. Aku praktikal di sebuah syarikat bernama Sutera Maya Resources, syarikat ni menerbitkan sebuah Akhbar bernama Akhbar The Cook (majalah masakan). Boleh tahanlah juga jualan akhbar ni. APejabat kita terletak di Seksyen 7, sebelah office kitaorng rumah sewa yang dihuni 10 orang perempuan. Dorang selalu lalu lalang ah depan ofis. Entah-entah dorang pun tak tahu syarikat kita tu syarikat akhbar, entah-entah dorng ingat kita punya syarikat ni syarikat "ALONG". Hehehe.... dengan takde signboard syarikat...syarikat dalam sebuah rumah...em...biasalah baru nak menapak....Tapi, so far oklah, aku rasa dengan staf yang tak ramai, aku rasa tenang je. Ramai juga pelajar praktikal kat situ ada 7 orang, 2 penulisan, 5 orng plak buat grapik...Aku percaya, akhbar tu boleh berjaya suatu hari nanti sebab melalui penelitian aku terhadap 2 event yang kami sertai (Mesyuarat Agung Puspanita-Mak Datin ramai ni) dan Hari Belia + Jom Heboh, para pelanggan memberi reaksi yang positif terhadap majalah kitaorang. Oklah, tu aje nak ceta, kalau nak dapatkan majalah ni, boleh hubungi aku, best kot, macam2 resipi ada, selain tu ada info masakan dan sains kesihatan. K, ah, nanti ceta lain lagi yer...ADIOS!!! :)

Sabtu, 13 Februari 2010

BERSAMA MISS WANI...

Salam, lama aku tak menulis kat blog ni kan....
Yang ni gambar aku ngan lecturer kesayangan kami iaitu Miss Wani.
Miss Wani ni memang di lahirkan untuk berseni dan berkarya.
Lagu-lagu dia semua best2, lupa plak, dia ni artis indie cam Yuna gak.
Gambar ni kita ambik masa majlis makan-makan ngan budak kelas 10 Feb 2010(Rabu).Sedih memang ah, tapi takpe, kata-kata dia yang mahal tu kita akan simpan dan buktikan.Thanks Miss Wani sebab perkenalkan kita bagaimana untuk membuat skrip dengan betul.Kelas Miss Wani memang best, kita belajar skrip, tapi dalam kelas tu ada pertandingan debat, makan beramai-ramai, kuiz, menonton filem dan banyak lagi. Gila sempoi lecturer aku ni.Semangat dia tu yang paling kami hargai, tak pernah kitaorng jumpa orang yang ada semangat macam dia.Hopefully one day, I want to hav a spirit like her. Last but not least, GOOD LUCK MISS WANI WE LOVE U!!!

Jumaat, 22 Januari 2010

TAKLIMAT?? WAKIL FAKULTI??

Aku tak tau apa benda A.P.A tu.
Tapi tetiba je aku jadi wakil fakulti tuk gi Induk.
Pastu Cik Haiza ngan Timbalan Dekan Dr.Mahadi ajar jawab soalan kalau di tanya.
Fuh! Berpeluh aku.
Dorang kata pihak MQE nak datang fakulti rabu depan 27 Januari jam 2 petang but before that mereka akan datang Induk dulu bagi taklimat dan disscussion ngan wakil setiap fakulti pada 26 januari.
Macam assignment la pulak.
Harap2lah ok, aku pun tak berapa jelas MQE tu apa, yang aku ingat masa taklimat tadi quality je.
Hampeh tul..mamai.
Tapi tugas MQE ni adalah memberi penilaian dan pengiktirafan bukan saja pada fakulti tapi seluruh UiTM.
GOD bless UiTM. Sentiasa di hatiku.